Anaokulu ve Kreşlerde Devlet Teşviği Nasıl Uygulanır

Anaokulu ve kreşlerde devlet teşviği nasıl uygulanır? Bu soru bu günlerde çok sık olarak karşımıza çıkmakla beraber aydınlatıcı bilgiler verelim istedik.

Öncelikle anaokulu ve kreş açmadan önce bilmemiz gereken husus yatırım teşvik belgesi almadan hiç bir harcama yapılmamasıdır. 
Yatırım teşviklerinde il bazında hangi bölgede olduğunuzu görebileceksiniz.
 

1 ve 2 bölgede bir yatırım gerçekleştirmek istiyorsanız bu durumda yatırım tutarınızın 1,000,000 TL yi geçmesi gerekecektir. 
3 ve üstü bölgeler için yatırım tutarınız 500,000 TL yi geçmelidir ki yatırım teşvik belgesini alabilesiniz. 

Eğitim yatırımlarınızda bu rakama nasıl ulaşabilirim diyebilirsiniz. Bunun aslında basit bir yolu bulunmaktadır. Bu rakamlar ilk etapta zor gibi görünse de kolaylıkla bu rakamların üstüne çıkmanız olasıdır. Şimdi bunu nasıl yapacağız inceleyelim. 

Devletin bize sağlamış olduğu teşvik kapsamındaki artılarımız neler olacak. Bölgeye göre değişmekle birlikte aşağıda bunlara yer verelim.

Yatırıma Katkı Oranı Var
Yatırıma katkı oranına ulaşıncaya kadar indirilecek Vergi 
Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği,
Faiz desteği
Yatırım yeri tahsisi.
Gümrük Vergisi Muafiyeti
KDV İstisnası

Hangi bölge olursa olsun 5. bölgeye kadar yatırımlarınızda 5 bölge avantajlarından yararlanacaksınız. 
Burada dikkat etmemiz gereken husus yapacağımız anaokulunun tüm detaylarına hakim olmaktır. Neden? Çünkü yatırım teşvik belgesi alırken yapacağımız tüm harcamaların bir listesini sunmak durumunda kalacağız. Bu nedenle yapılacak olan yatırımında önceden şekillenmesi gerekecektir. 

Şimdi Gelelim Nasıl gerçekleştireceğiz. 

Arsa Tahsisi : Devlet zaten böyle bir avantajı veriyor ama bunu size kiralama yöntemiyle veriyor. O alanı değerlendiriyorsunuz ve sonra orası sizin olmuyor. Yeni bir arsa bakmak en mantıklısı Tabi burada arsanın büyüklüğü yapacağımız işin büyüklüğü ile doğru orantılı olmalıdır. Unutmamak gerekir ki belediye arsa alanının ne kadarına yapı izni veriyor. Arsa için ödeyeceğiniz ücreti bir kenara not edin. Büyük şehirlerde arsa fiyatlarını düşünecek olursak iyi bir arsa için en 300,000 TL ödeyeceğimizi düşünebiliriz. Tabi yatırımın büyüklüğünü düşününce de küçük bir anaokulu yapmak akıllıca durmuyor. Şahsen ben bu yatırım teşviğinden yararlanmış olsam benim okulum bölgenin en büyük anaokulu olurdu. 

Şimdi gelelim diğer işlere. Bu arsayı aldık şimdi binamızı inşa etme zamanı. Peki nasıl inşa edeceğiz. Bir müteahitle anlaşabilirsiniz ya da kendiniz yapmak isteyebilirsiniz. Bu seçim size kalmış. Ama ne yaparsanız yapın yerleşim yeri planını hazırlamanız gerekecek. Binanızdaki her detayı TSE standartlarında yerine getirmeniz gerekecektir. Sınıflar, koridorlar, pencere, ısıtma sistemi, tesisatlar, elektrik vs... Bu uzar gider. O nedenle yapacağımız çalışmanın etkili olabilmesi için destek almanız yararınıza olacaktır.  Büyüklüğe göre değişmekle birlikte bir binayı oluşturmak en az 200,000 TL ile 500,000 TL arasında olabilir. Üst rakam değişebilir. Ama çok fazla bunun üstüne çıkabilmesi çok özel bir çalışma gerektirir. 

Şimdi tüm bunların yanı sıra proje bedelleri vesaire gibi rakamlar karşımıza çıkacak burası da çok değişken olmakla birlikte asgari 10,000 TL den fazla olacağını söyleyebiliriz. Bunun için gerekli izinler vb. gibi durumları da düşünmek gerekir. 

Madem ki binamızı ortaya çıkardık şimdi iç dekorasyon çalışmaları başlayacak. Bunlar da sizin isteklerinize göre şekillenecek şimdi burada bir fiyat belirtmek biraz güç ama yinede tüm teçhizat ve donanımlar için harcamalarınız olacak.  

Herşeyimiz bitti diyelim. Rakamları toplarsak büyükşehiri baz alarak 1,000,000 rakamını geçtiğinizi görebilirsiniz. 

peki ben bu kadar parayı nasıl bulurum dediğinizi duyar gibiyim. Faiz desteğimiz var. Yatırım teşvik belgesi aldıktan sonra anlaşmalı bankalarda yatırım tutarının %70'ine kredi alabileceğinizi fakat bu kredi için de % 60-70 civarında teminat göstermeniz gerekebilir. Büyük şehirlerde isek bu işe girmek için ihtiyacımız olacak para miktarı 400,000 TL Üzerinde olmalıdır ki rahat edebilelim. Tabi gayrimenkul gibi teminatlık durumlarınız varsa bu işinizi daha da kolaylaştıracak . 
Faiz desteği demişken unutmadan belirtelim ödemelerinizi 2 yıl ödemesi sonraki 5 yıl geri ödemeli yapabileceksiniz. 

Peki ben bu kadar yatırımı yaptım fakat buna değer mi ?

Bu biraz göreceli bir kavram. Değip değmeyeceği sizin bu iş için çalışma gücünüzle doğru orantılıdır. Neden mi ? Böylesine büyük yatırımı gerçekleştirip karşılığını nasıl alacağım diye düşünüyorsanız burada ilk yapmanız gereken şey hemen dışarı çıkıp çevrenizdeki anaokulu ve kreşleri incelemenizdir. Çoğu anaokulu ve kreş sahipleri belki bana şimdi kızacaklar biliyorum fakat çok düşük bütçelerle bu işleri yapmaktadırlar. Para kazanıp kazanmamaları onların bileceği bir durumdur fakat incelemenizde dikkat etmeniz gereken noktaları söyleyeyim. 
İlk gitmeniz gereken bir kreştir. Aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı olan kreş ve gündüz bakımevlerinden bahsediyorum. Girişten itibaren karşınıza çıkan herşeyi bir kenara not edin. Sınıfta bulunan malzemelerinden tutunda, sizi karşıladıkları alana kadar inceleyin. Sonra bir diğerine daha gidin. Bilgi alın. Görün ve gözlemleyin. Öğretmenlerine kadar herşeyi gözlemleyin. 

Bu işlem bittikten sonra şimdide Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anaokullarına gidin. Yine aynı şeyleri gözlemleyin. Şimdiden neler düşündüğünüzü tahmin edebiliyorum. Hatta bu iş için ne kadar para harcadıklarını sorun. Kapasitesine bakarak kendinizde bir maliyet hesabı çıkarabilirsiniz. 

Gözlemlerimiz bittikten sonra gittiğiniz 4 tane okul öncesi eğitim kurumu olduğunu varsayalım. Toplamı sizin belki de yatırımınızın yarısı bile değil. Belki de yatırımınızın % 30 u diyebilirim. Tabi gittiğiniz anaokulu ya da kreş franchising bir anaokulu değilse. Onlarda işler biraz daha farklı. Kurumsal kimlik olmasından dolayı bazı durumlardan kaçmaları neredeyse imkansız. 

Neyse konumuza gelelim. Bu baktığınız okulların giderlerini düşünün kazançlarını düşünün bir de yapacağınız yatırımın büyüklüğünü ve kapasite olarak büyüklüğünü düşünün. Bu yatırımı yaparsanız bölgenizdeki en iyi anaokulu olma olasılığınız % 90. Kapasite olarak en az 150 kapasiteniz var. Artı diğerlerinde olmayan bir çok avantajınız. Çünkü yer konusunu çok iyi planladınız. Giriş alanından karşılama alanına kadar herşey avantajlı . 
Artı SGK muafiyetinizi de düşünün. İşveren katkı payları en az 6 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak ve vergi muafiyetinizi de düşünürsek. Yer de sizin haliyle bir kiranız da söz konusu değil . Bu da sizin maliyetlerinizde ciddi bir düşüş olacak demektir. Belki de gittiğiniz bir anaokulunun bir aylık maliyetinden bile daha az bir maliyetiniz olacak demektir. 

Şimdi bu gözle baktığımızda yatırımın size faydalı olup olmayacağını değerlendirebilirsiniz. 
Peki bunca yatırıma değer mi ? ( Söylemesi sizden) 

Peki bu yatırım teşvik belgesini aldık projemizi gerçekleştirdik bundan sonra ne olacak. şimdilik bir tüyo diyelim. yatırım kapatma işleminiz var sırada. Bu işlemler bittikten sonra tüm avantajlar sizi bekliyor. Size kalan gerekli çalışmaları yapmak ve anaokulunuzun gücüne güç katmak. 

Peki ben bu işten ne kadar para kazanabilirim? Yatırdığım miktar ne kadar sürede kendini çıkarır. 

Bu soruya şöyle cevap vermek daha akıllıca olacağı kanaatindeyim. 
Tam kapasite çalıştığını varsayıyorum. en az 20 personel çalışıyor diyelim ve kira vermiyorsunuz. Artı vergi muafiyetiniz var. Yani kestiğiniz faturaların kdvsinden muaf sınız. 
Aylık 7,000 TL SGK 
Kiranız için de 5,000 TL diyelim ( Normalde daha fazla olur Stopaj değeri de 3500 TL ama saymayalım onu.)
Aylık Vergi tutarınızda 1,000 TL olsun
Toplamı 12,000 TL 
Yıllık : 144,000 TL 
6 Yıllık : 864,000 TL
Ne kadar yatırım yaptık 1,000,000 TL Neredeyse kendini amorti etti. 

Bunun dışında işleyen bir işletmenizin olduğunu düşünürsek ödemeniz gerekenleri ödemeden kendi maliyetini neredeyse çıkarmış oldu. 

Tüm bu işlemler için bizi arayabilirsiniz. 
Yusuf YILMAZ
Okul Danışmanlığı Hizmetleri 
0544 213 3009
www.okuldanismanligi.com

Yorumlar